Γιώργος Ρωμανός, MSc

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής

Έ χουν περάσει είκοσι μήνες, από τις 12 Ιουνίου 2018, οπότε υπεγράφη η επαχθής “Συμφωνία των Πρεσπών”, και 27 χρόνια από το 193, όταν έγινε η εφιαλτική δήλωση «Το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια, δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε δέκα χρόνια, κανείς δεν θα το θυμάται». Όμως, μετά από 27 χρόνια εμείς θυμόμαστε το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας και είμαστε εδώ, άγρυπνοι φύλακες της μοναδικής μακεδονικής-ελληνικής ιστορίας των 2.700 χρόνων η οποία δεν εκχωρείτε, δεν παραδίδεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε και στο μέλλον ποια είναι η ιστορική αλήθεια και πώς παραβιάστηκε βάναυσα το εθνικό και διεθνές δίκαιο με την “Συμφωνία των Πρεσπών”. Γιατί εμείς ΔΕΝ συμφωνήσαμε. Και εμείς είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που τα ποσοστά της σε όλη την Ελλάδα ξεκινούσαν από το 70% και έφταναν μέχρι το 84%. Αυτό το αντιδημοκρατικά περιφρονημένο μέγα πλήθος, η πάντοτε παρούσα ψυχή του ελληνισμού, ήταν που συμμετείχε στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τη διατράνωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Εμείς που ΔΕΝ υπογράψαμε είμαστε τώρα εδώ εκπροσωπώντας εκατομμύρια Έλληνες στη χώρα μας και το εξωτερικό. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, για όσο χρόνο χρειαστεί στο μέλλον, μέχρι την τελική δικαίωση.

Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”;

Η απάντηση είναι ότι η “συμφωνία” δεν έχει ολοκληρωθεί στον ΟΗΕ, όπως επιβάλλεται από τα ψηφίσματα 817 και 845, του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει καταγγείλει επανειλημμένα την μη τήρηση αυτών των συγκεκριμένων ψηφισμάτων. Ακόμη δεν έχει συνταχθεί η υποχρεωτική για τον Γ. Γραμματέα έκθεση την οποία όφειλε να είχε αποστείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο το οποίο θα εγκρίνει ή όχι τόσο την “συμφωνία” όσο και το όνομα. Αυτά μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχουν γίνει.

Πριν ένα χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2019, εστάλη στον Γ. Γ. του ΟΗΕ από την Αθήνα και τα Σκόπια, σαν “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, μία κοινή επιστολή, σε ένα απλό φύλλο χαρτιού, [ΕΙΚΟΝΑ 1]

*Ομιλία του Γιώργου Ρωμανού, στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στις 16 Φεβρουαρίου 2020, στην Ημερίδα “Εμείς δεν συμφωνήσαμε”, με θέματα: “Συμφωνία των Πρεσπών”, Λαθρομετανάστευση, Δημογραφικό.Εικόνα 1. Έγγραφα στην αγγλική από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ. Αριστερά, το παράνομο κοινό έγγραφο Αθηνών – Σκοπίων, 12η/2/ 2019, στο οποίο άνω δεξιά διακρίνεται το μη αναγνωρισμένο τότε όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και το εξίσου παράνομο “εθνόσημο” των Σκοπίων. Στο έγγραφο στα δεξιά η κατά παράβαση της διεθνούς εννόμου τάξεως απάντηση, 14/2/2019, του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δέχτηκε το εν λόγω κοινό έγγραφο Αθηνών – Σκοπίων.

με την οποία δήλωναν την αποδοχή της “συμφωνίας”. Ο Γ. Γ. δέχτηκε αυτό το χαρτί και έγραψε κι αυτός ένα σημείωμα μισής σελίδας στο οποίο όμως, όπως φαίνεται στην [ΕΙΚΟΝΑ 2], δεξιά, ενώ αρχικά μιλά για “διαφορά”, την ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΉ, που ήταν το όνομα, αμέσως πιο κάτω γράφει “των Διαφορών”, πληθυντικός, πράγμα ΑΝΑΛΗΘΕΣ. Πίσω από τον πληθυντικό κρύβει τις διαφορές για “Εθνότητα” και “Γλώσσα” οι οποίες όμως ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ στις αποφάσεις 817 και 845του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εικόνα 2. Οι επίσημες μεταφράσεις των εγγράφων της εικόνας 1, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια παραπλάνησης που γίνεται τόσο από Αθήνα και Σκόπια όσο και από τον Γ. Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πότε με την αναφορά ΜΙΑΣ διαφοράς μεταξύ Ελλάδος – Σκοπίων και πότε για πολλές διαφορές, στον πληθυντικό (-Διαφορών). Σημειώνεται ότι τα σχετικά ψηφίσματα 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνωρίζουν ΜΙΑ και ΜΟΝΟ διαφορά, για το ΟΝΟΜΑ και όχι άλλες διαφορές, για δήθεν “μακεδονική εθνότητα” και “γλώσσα” οι οποίες παρανόμως αναγνωρίστηκαν με την “Συμφωνία των Πρεσπών”.

Αυτό το έκανε προκειμένου να παρακάμψει την ΈΚΘΕΣΗ, που ήταν υποχρεωμένος να κάνει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημειώνεται πως η αναγραφομένη 73η Συνεδρίαση ΔΕΝ εξέτασε ποτέ το σχετικό θέμα με αριθμό 118. Έτσι έληξε η Σύνοδος. Έκτοτε το πράγμα πάγωσε εκεί.

Πρόσφατα η φορτική προπαγάνδα διέδιδε, ότι τα Σκόπια θα γίνονταν μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, 2020, χωρίς έγκριση της “συμφωνίας” και του ονόματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Γ. Γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε κάνει επίσημες δηλώσεις, στις 25/1/2019 ότι “σύντομα η Βόρεια Μακεδονία (θα μπει) στο ΝΑΤΟ». Αλλά μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά τίποτε ΔΕΝ έγινε. Για να εισέλθουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ απαιτείται επίσημη ή σιωπηλή σύμπραξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, τουλάχιστον. Αντιθέτως το ΝΑΤΟ κατά την ημέρα υποδοχής των Σκοπίων δεν αναγνώρισε το νέο όνομά τους και στην σχετική πινακίδα εμφάνισε την σημαία των Σκοπίων, ενώ το έγγραφο στο επάνω μέρος έγραφε “Σκόπια” και όχι “Βόρεια Μακεδονία”. [ΕΙΚΟΝΑ 3]

Εικόνα 3. Εικόνα από την επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ στο Διαδίκτυο, την ώρα της υπογραφής πρωτοκόλλου έναρξης ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: 11.00, 6/2/2019. Αριστερά ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεξιά ο Γ. Γ. ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην θέση όπου θα έπρεπε να αναγράφεται όνομα κράτους εμφανίζεται η σημαία των Σκοπίων και όχι το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ενώ επάνω αναγράφεται το “Σκόπια”. Τα σχόλια περιττά…

Μήνες μετά μεσολάβησε το βέτο του προέδρου Μακρόν, και όχι μόνο, για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, και τα όσα είπε για τον “εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ”.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες εξελίξεις τις οποίες κρύβουν οι προπαγανδιστές της “συμφωνίας”. Μέχρι σήμερα στην ισπανική Βουλή δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ. Ενώ, η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, στις 10/2/2020, δήλωσε: «Νομίζω ότι προς το καλοκαίρι η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει μαζί με τις 29 σημαίες, που υπάρχουν τώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ… » Αλλά το καλοκαίρι θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την υπογραφή της “συμφωνίας”. Έτσι δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε μήπως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάτι συμβαίνει…, μιας και όπως είναι γνωστό σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η γνώμη της Ρωσίας.

Όμως ό,τι και αν γίνειη χώρα μας διατηρεί πάντοτε στο μέλλον ακέραιο το δικαίωμά της να καταγγείλειτη διμερή, διακρατική “Συμφωνία των Πρεσπών” και τα αποτελέσματά της. Πάντοτε! Και τούτο γιατί όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο “οι διμερείς συμφωνίες καταγγέλλονται, ακυρούνται και μονομερώς.”

Γιατί η “Συμφωνία των Πρεσπών” είναι παράνομη, άκυρη

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει η συμφωνία αυτή παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμά μας, το εν γένει εθνικό μας δίκαιο και το διεθνές. Παραβιάζει μία σειρά άρθρων της «Σύμβασης της Βιέννης», 1969, για το «Δίκαιο των Συνθηκών». Πρωτίστως παραβιάζει τις διεθνείς αρχές περί «Αληθείας», «Καλής Πίστεως», «Σαφήνειας», καθώς βασίζεται σε ιστορικά, επιστημονικά ψεύδη, είναι γεμάτη από ασάφειες και μονομερείς επαχθείς όρους για την Ελλάδα. Είναι γνωστά τα περί παραχώρησης των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, τμημάτων της ελληνικής ΑΟΖ, καταναγκαστική υποχρέωση της χώρας μας να κατασκευάζει στο αόριστο μέλλον αγωγούς ενέργειας προς τα Σκόπια, και να παραδίδει από ελληνικά επιστημονικά αρχεία μέχρι και νανοτεχνολογία. Δηλαδή, είναι μια “συμφωνία” που η Ελλάς δεν θα υπέγραφε ούτε μετά από ήττα σε πόλεμο με τα Σκόπια.

Έχουμε αναφέρει ξανά και έχουμε αποδείξει με στοιχεία το σχέδιο διάλυσης της Ελλάδος μέσω απόσπασης της Μακεδονίας μας και συνένωσή της με τα Σκόπια σε ένα κρατίδιο στα όρια της δήθεν “μεγάλης Μακεδονίας του Αιγαίου”. Είναι το σχέδιο τεμαχισμού της Ελλάδος σε «Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου» το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό από τη δημόσια πρόταση του προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ζήτησε: «να κηρυχτεί όλη η Ελλάδα ‘‘Ειδική Οικονομική Ζώνη’’». Και, να δημιουργηθούν επτά «Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες» (ΕΟΖ) όπου θα εγκατασταθούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες απ’ όλη την Βόρειο Ευρώπη, την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν με εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα.” Θυμίζω πως οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες είναι ψηφισμένη πολιτική της Ε.Ε.

Αλλά ας δούμε δώδεκα λόγους, από τους πολλούς, για τους οποίους αυτή η “συμφωνία” είναι παράνομη, ΆΚΥΡΗ. Λόγους που ήδη έχω κάνει γνωστούς, και μέσω του Συνδέσμου Προάσπισης Μακεδονίας Θράκης, και οι οποίοι τελικά κατατέθηκαν στο προεδρείο της βουλής των Ελλήνων, και έτσιείναι επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους.

1. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έλαβε, το 1993, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΗ εντολή [ΕΙΚΟΝΑ 4, με τα καθήκοντα του Μ. Νίμιτς]

Εικόνα 4. Τα μη επιδεχόμενα διάψευσης έγγραφα ανάθεσης καθηκόντων του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τα οποία είχε εξουσιοδότηση ΜΟΝΟ για το όνομα το οποίο θα λάβαιναν τα Σκόπια.

να διαπραγματευτεί ΜΟΝΟ για το «όνομα». Άρα και η αιγίδα του ΟΗΕ ήταν περιορισμένη στο “όνομα” και ο Νίμιτς ΔΕΝ είχε δικαίωμα να υπογράψει μια “στρατηγική συμφωνία”, όπως αναφέρεται στον τίτλο της, και μάλιστα ως μάρτυρας. Τα ψηφίσματα 817 και 845 ΔΕΝ του ανέθεταν τέτοιες αρμοδιότητες! Εκτός αυτού, ο εν λόγω, παραβίασε κατάφωρα τον ρόλο του, γιατί ουδέποτε παρουσίασε ένα όνομα χωρίς τη λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγό της και έτσι πάντοτε τα προτεινόμενα ονόματα εξυπηρετούσαν μόνο την πλευρά των Σκοπίων.

2. Θεμέλιος λίθος αυτή της αναληθούς συμφωνίας είναι η δήθεν αναγνώριση της πλαστής «μακεδονικής» γλώσσας κατά την «Τρίτη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, 1977». Όμως, αυτή η αναγνώριση δεν έγινε ποτέ, [ΕΙΚΟΝΑ 5]

Εικόνα 5. Πρωτοσέλιδο της εφημερίδος ΕΣΤΙΑ, 24/1/2019, στο οποίο δημοσιεύονται από τον γράφοντα τα έγγραφα του ΟΗΕ με την σχετική απόφαση, 17/8-7/9, 1977, για την «Τρίτη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων, 1977». Στην εν λόγω απόφαση ΔΕΝ αναγνωρίζεται η δήθεν “μακεδονική γλώσσα’ των Σκοπίων, όπως ψευδώς γράφεται μέσα στην “Συμφωνία των Πρεσπών” και ειδικά στο Άρθρο 1, γ.

αντιθέτως στην σχετική απόφαση του ΟΗΕ, 17/8-7/9, 1977 γράφεται: «Οι εφαρμοζόμενες ονομασίες και η παρουσίαση του υλικού σε αυτή την έκδοση δεν συνεπάγονται την έκφραση οποιασδήποτε γνώμης εκ μέρους της γραμματείας του ΟΗΕ». Αυτή η κορυφαία αναλήθεια και μόνο αρκεί για να ακυρωθεί η “Συμφωνία των Πρεσπών”, ακριβώς λόγω παραβίασης της Διεθνούς Αρχής της Αληθείας η οποία διέπει όλες τις διακρατικές συμφωνίες.

3. Όπως προαναφέρθηκε ήδη, ο Γ. Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, α. παραβίασε τη διεθνή έννομο τάξη, διότι δέχτηκε την κοινή επιστολή Αθήνας – Σκοπίων με την αναφορά «Βόρεια Μακεδονία», ενώ δεν είχε και δεν έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας κράτος με αυτό το όνομα. β. τα Σκόπια έβαλαν το μη αναγνωρισμένο εθνόσημό τους δίπλα στο διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό εθνόσημο. γ. Μέχρι σήμερα, ο Γ. Γ., δεν έχει ενημερώσει επισήμως την διεθνή κοινότητα, αν απέστειλε την ειδική επί του θέματος ΈΚΘΕΣΉ του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως υποχρεούται από τις ψηφίσματα 817 και 845 του ιδίου τού Σ. Α. δ. Αναρτά καθημερινά από τις 14 Φεβρουαρίου 2019, σε πρώτες θέσεις της ιστοσελίδας unric.org, μια παλιά ανακοίνωσή του,αλλά με τρέχουσα, “σημερινή” (!) κάθε φορά ημερομηνία, η οποία καταλήγει ως εξής: «…το απόγευμα της Πέμπτης(;) η Υπηρεσία Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την επίσημη αλλαγή στο εσωτερικό του ΟΗΕ, από Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία, κλπ.» [ΕΙΚΟΝΕΣ 6,7,8]

Εικόνα 6. Η ανακοίνωση της δήθεν αναγνώρισης από τον ΟΗΕ, της “Συμφωνίας των Πρεσπών”, στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΗΕ, όπως εμφανιζόταν το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019. Όμως η ανακοίνωση αυτή είχε γίνει την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 και έκτοτε της άλλαζαν καθημερινά την ημερομηνία στο επάνω μέρος, όπως αποδεικνύεται στην εικόνα. Η παρανομία αυτή γινόταν για να νομίζει ο αναγνώστης ότι η ανακοίνωση της ψευτο-αναγνώρισης είναι διαρκώς “σημερινή”.
Εικόνα 7. Η ίδια ψευδής δημοσίευση, στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, (όπως και στην εικόνα 6). Και εδώ εμφανίζεται από τον ΟΗΕ στην ειδική ιστοσελίδα του ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΈΝΗ η ανακοίνωση της Πέμπτης, 14 Φεβρουαρίου 2019.
Εικόνα 8. Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 (!!!) εντοπίστηκε ξανά στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΗΕ η ΊΔΙΑ παλιά ανακοίνωση (βλ. εικόνες 6 και 7) της Πέμπτης, 14 Φεβρουαρίου, 2019. Αυτή τη φορά στο επάνω μέρος της ανακοίνωσης ο ΟΗΕ έχει ΑΦΑΙΡΈΣΕΙ την ημερομηνία. Αλλά στο κείμενο γράφει “το απόγευμα της Πέμπτης…” η οποία ήταν η περυσινή Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, 2019. Κάθε σχόλιο περιττεύει…

Ωστόσο από την ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΈΝΗ αυτή ανακοίνωση προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: αν ισχύει, όπως γράφουν, «στο εσωτερικό του ΟΗΕ» τότε πώς ονομάζεται αυτή η χώρα στο εξωτερικό; Ποιες είναι οι επίσημες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και του ΟΗΕ για αναγνώριση νέου κράτους με σφραγίδες και αριθμούς πρωτοκόλλου; Γιατί δεν αναρτώνται στο Διαδίκτυο;

4. Αγνοήθηκε κατάφωρα η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για δημοψήφισμα ισότιμο με εκείνο των Σκοπίων. Έτσι καταπατήθηκαν: α. ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, άρθρο 2 παράγραφος 1, όπου αναγνωρίζεται η ισότητα των κρατών μελών του και β.τοο θεμελιώδες άρθρο 1, παρ 2 και 3 του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει, ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Αλλά όπως γνωρίζουμε ο ελληνικός λαός διαφωνούσε και διαφωνεί κάθετα με την κατάλυση της λαϊκή κυριαρχία (του) και την ψήφιση της “συμφωνίας”.

5. Ο τότε ΥπΕξ, Νικόλαος Κοτζιάς, σύμφωνα με τον Ν. 3566, άρθρο 2, (ΦΕΚ Α’ 117/05.06.2007) «Κύρωση ως Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών», είχε περιορισμένες αρμοδιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η συνομολόγηση διεθνών συνθηκών και γι’ αυτό απαιτείται, κατά το άρθρο 5β του ιδίου νόμου, ειδική εξουσιοδότησή του. Επ’ αυτού δεν έγινε καμία νόμιμη κυβερνητική πράξη.

Σημειώνεται, ότι ουδέποτε η ελληνική δικαιοσύνη ή η νομική υπηρεσία του ΟΗΕ εξέτασε τις καταγγελίες του τότε Έλληνα ΥΠΕΘΑ, Π. Καμένου, που έγιναν στο κυβερνητικό συμβούλιο για “χρηματισμό”, όπως και τις κατηγορίες για “εξαγορά βουλευτών”. Ομοίως δεν ερευνήθηκαν οι διεθνείς καταγγελίες για χρηματισμό, εκβιασμό, απειλή και βία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Όμως όλα αυτά παραβιάζουν βάναυσα τη Σύμβαση της Βιέννης, 1969.

6. Ειδικότερα, ως προς το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάστηκαν μεταξύ άλλων οι διατάξεις των άρθρων 6, 7, 26, 27 και άλλα, της Σύμβασης της Βιέννης, 1969. Ειδικά το 46 προβλέπει ότι: “ένα κράτος μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επικαλεσθεί προς ακυρότητα μίας συμφωνίας, διάταξη του εσωτερικού του δικαίου εφόσον τυγχάνουν παραβιάσεις.” Είναι κοινώς γνωστό, ότι μονομερείς παραβιάσεις γίνονται καθημερινά εκ μέρους των Σκοπίων.

7. Υπάρχει μια ομάδα από σοβαρότατους διαδικαστικούς λόγους ακύρωσης, που είναι οι εξής:

α. οι αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας προέβλεπαν μία και μόνο διαφορά, αυτήν για το «όνομα», και όχι την επίλυση και άλλων θεμάτων σε βάρος της Ελλάδος, όπως η απόδοση στους κατοίκους της τότε FYROM «μακεδονικής γλώσσας» και «εθνότητας». Αυτό το έχει καταγγείλει προεκλογικά και ο σημερινός πρωθυπουργός.

β. Η «συμφωνία», ως διμερής, διακρατική, μπορεί να καταγγελθεί για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και για παραβίαση των άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, 35 παρ.1 και 36 παρ.1, περί αρμοδιοτήτων προέδρου δημοκρατίας οι οποίες καταπατήθηκαν.

γ. Η «συμφωνία» κυρώθηκε παρανόμως στο ελληνικό κοινοβούλιο, διότι είχε τελειώσει η προθεσμία που οριζόταν ρητά σε αυτήν, έως το τέλος του 2018, οπότε έπρεπε τα Σκόπια να ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό ΔΕΝ έγινε.

8. Το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην FYROM είναι άκυρο διότι συμμετείχε μόνο το 36,8% των πολιτών και όχι άνω του 50%, όπως επιβάλει το Σύνταγμά τους.

9. Ο τότε ΠτΔ της FYROM, Γκιόργκι Ιβανόφ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπέγραψε την «συμφωνία» η οποία και εξ αυτού του λόγου είναι άκυρη.

10. Οι εκπρόθεσμες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της FYROM είναι σκόπιμα ελλιπείς, διαιωνίζουν τον ψευτο-αλυτρωτισμό και κοινοποιήθηκαν δια προκλητικά παράνομης ρηματικής διακοίνωσης στην Ελλάδα με την επωνυμία “Βόρεια Μακεδονία”, ενώ τότε δεν υπήρχε τέτοιο κράτος αναγνωρισμένο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν υπάρχει ακόμη. Εκτός αυτού η εν λόγω ρηματική διακοίνωση ΔΕΝ φέρει -ως όφειλε- την υπογραφή του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ.

11. Στα εμπορικά ζητήματα η επίλυσή τους παραπέμπεται σε βάθος πενταετίας, χωρίς σαφή, υποχρεωτική νομική διαδικασία, αλλά εθελοντική την οποία μέχρι σήμερα τα Σκόπια ΔΕΝ τηρούν. Αυτό αποτελεί χρήση παραπειστικών όρων και είναι στοιχείο εξαπάτησης. Και τα δύο ως σοβαρότατες παραβιάσεις απαγορεύονται από τις διεθνείς Αρχές περί συμφωνιών, όπως αυτές της Σαφήνειας, Καλής Πίστεως, αλλά και από τη Σύμβαση της Βιέννης, 1969.

12. Τα Σκόπια μέχρι σήμερα κάνουν κατ’ επανάληψη χρήση αποκλειστικώς του ονόματος «Μακεδονία», χωρίς το «Βόρεια», καταπατώντας το περί erga omnes. Συναφή μέγιστα ζητήματα είναι: α. τα ψευδο-αλυτρωτικά σε βάρος της Ελλάδος σύμβολα που υπάρχουν σε χαρτονομίσματα και νομίσματά τους. β. Τα δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανά διαβατήρια με την ένδειξη «Δημοκρατία Μακεδονίας», χωρίς το “Βόρεια” τα οποία τυπώθηκαν στα Σκόπια λίγες μέρες πριν από την κύρωση της «συμφωνίας». γ. Τα όσα εμπεριέχονται στους στίχους του Εθνικού τους Ύμνου.

Οι μέχρι σήμερα συνεχείς παραβιάσεις της “Συμφωνίας” από τα Σκόπια, όπως τις ομολογεί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση

Οι μέχρι σήμερα σοβαρές παραβιάσεις της “συμφωνίας” από τα Σκόπια ξεπερνούν τις εκατό. Από την στιγμή της υπογραφής στις Πρέσπες ξεκίνησαν οι παραβιάσεις από τον τότε πρωθυπουργό Ζάεφ μπροστά στον χαμογελαστό και σιωπηλό Έλληνα πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Κοτζιά. Ο Ζάεφ μίλησε αμέσως για Μακεδονία”, “Μακεδονικό λαό”, “Μακεδονικό στρατό”, “Μακεδονική γλώσσα”, χωρίς την προσθήκη του “Βόρεια”. Σήμερα τα μουσεία και διάφορα δημόσια κτήρια στα Σκόπια και αλλού φέρουν πινακίδες μόνο με το όνομα “Μακεδονικό”, χωρίς το “Βόρειο”. Και οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν, τόσο μέσα στα Σκόπια όσο και διεθνώς. Στις προηγούμενες γιορτές του Ίλιντεντ ο Ζάεφ, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, μπροστά σε σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, μίλησε ξανά για “Μακεδονία” χωρίς το “Βόρεια”, και στεφάνωσε άγαλμα του σφαγέα των Ελλήνων αρχικομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ. Τα ίδια επαναλήφθηκαν στην Αυστραλία, και πρόσφατα, Ιανουάριος 2020, στον Καναδά όπου Καναδός πολιτικός πήγε σε εκδήλωση στην οποία υπήρχε μεγάλος χάρτης της δήθεν “Μακεδονίας του Αιγαίου”. Το γεγονός δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε ο “μακεδονισμός” των Σκοπίων χωρίς την καπηλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βεργίνας δεν υπάρχει. Η καπηλεία είναι αυτό που δίνει ζωή στον ψευτο-μακεδονισμό και τον ψευτο-αλυτρωτισμό.

Προ λίγων ημερών η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, των Σκοπίων,Ρασέλα Μιζράχι μίλησε σε αίθουσα όπου υπήρχε μεγάλη, μόνιμη πινακίδα της ανύπαρκτης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε: «η ενέργεια αυτή της Μιζράχι θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυναμιτίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα.». Και πως: «υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, γιατί τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών». Δηλαδή ομολογούν οι ίδιοι την κατάφωρη παραβίαση.

Ωστόσο τις καθημερινές παραβιάσεις της “συμφωνίας” από τα Σκόπια μας τις βεβαιώνει πλέον η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε πρόσφατη καταγγελία του στη Βουλή, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, είπε: “η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γειτονική χώρα σε μία εβδομάδα. Και: “η κυβέρνηση σήμερα συνεχίζει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη αλυτρωτικών συμπεριφορών και στοιχείων. […] θέλουμε να προχωρήσει ταχύτατα η εξάλειψη των συμβόλων που προσβάλουν την κληρονομία μας.[…] θα δώσουμε μάχη εφαρμογής της για να σταματήσουν να λένε τα μουσεία τους Μακεδονικά.” Αν αυτές τις δηλώσεις τις έκανε οποιοσδήποτε άλλος θα κατηγορείτο σαν ακροδεξιός ή φασίστας. Όμως τις έκανε ένα επιφανές στέλεχος της κυβέρνησης. Η ΝΔ ομολογεί πλέον σημεία και τέρατα, λέει ότι δυο χρόνια μετά την υπογραφή η “συμφωνία” δεν τηρείται σε θεμελιώδη σημεία της. Λέει ακόμη, πως ΔΕΝ έχουν εξαλειφθεί οι αλυτρωτικές συμπεριφορές, των Σκοπίων, και δεν έχουν προχωρήσει οι γείτονες σε εξάλειψη των συμβόλων που προσβάλουν την ελληνική κληρονομία. Αλλά τότε γιατί έγινε και τηρείται αυτή τη “συμφωνία”;

Αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να γίνει για να την καταγγείλει η Ελλάδα; Είναι πλέον ξεκάθαρα ομολογημένο από την κυβέρνησή μας, ότι τα Σκόπια ΔΕΝ εφαρμόζουν την “συμφωνία” τόσο επί Ζάεφ όσο και επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εάν δε γίνει κυβέρνηση το VMR, τον Απρίλιο, αυτό έχει ήδη εξαγγείλει, ότι δεν την αναγνωρίζει.

Χρειάζεται να πούμε πως η “συμφωνία”, στο Άρθρο 6, απαγορεύει ρητά όλες τις ενέργειες παραβίασης και αμφισβήτησης από τα συμβαλλόμενα κράτη και τους πολίτες του, και προβλέπει άμεση δίωξη των παραβατών; Αλλά τι θα κάνουν, θα φυλακίσουν την πλειοψηφία των γειτόνων μας που παραβιάζουν την “συμφωνία” μέσα στο κράτος τους και το εξωτερικό;

Θυμίζω ότι δύο χρόνια μετά την υπογραφή ΔΕΝ έχει υπάρξει καμία συμφωνία για το θέμα των βιβλίων ιστορίας, ούτε στο θέμα των εμπορικών σημάτων, όπως και σε πλήθος άλλων θεμάτων.

Για πόσο ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα θέλει να υπερασπίζεται αυτό που ο σημερινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε κακή “συμφωνία” και η οποία στην πραγματικότητα είναι νεκρή; Για πόσο ακόμη θα κρύβεται η αλήθεια των συνεχών επίσημων διαβημάτων της Ελλάδος, με τα οποία στην ουσία εκλιπαρούμε τα Σκόπιανα τηρήσουν μια “συμφωνία” την οποίαδεν θέλουν και την ακυρώνουν στην πράξη; Τι έχουν να πουν οι φωστήρες ακαδημαϊκοί οι οποίοι μας έλεγαν, ότι δεν δήθεν ακυρώνεται; Τι έχουν να πουν τώρα που την ακυρώνουν τα Σκόπια, παραβιάζοντάς την καθημερινά και συνεχώς! Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει αυτή την ολέθρια, αυτοκαταστροφική στάση της, ενώ καλύπτεται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο, και ειδικά από τη Σύμβαση της Βιέννης, 1969;

Η έντιμη διέξοδος από το αδιέξοδο, η οποία θα ενώσει τον λαό

Υπάρχει, ωστόσο, μία έντιμη διέξοδος. Να παραπέμψει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα σε δημοψήφισμα με νέο ερώτημα το οποίο θέτει πλέον η ίδια η πραγματικότητα, και είναι το εξής:“Θέλουν οι Έλληνες να τηρούν πιστά μία συμφωνία την οποία δεν τηρούν τα Σκόπια;” Αμέσως μετά το δεδομένο… αποτέλεσμα η κυβέρνηση υποχρεούται να καταγγείλει και τυπικά την ήδη πολλαπλά παραβιασμένη-ακυρωμένη από τα Σκόπια “Συμφωνία των Πρεσπών”. Όσο για το τι θα γίνει μετά, η διεθνής νομολογία προβλέπει την επιστροφή στο προηγούμενο νομικό καθεστώς, status quo ante, δηλαδή στο όνομα FYROM με το οποίο θα μπορούν να είναι στο ΝΑΤΟ ή όπου αλλού. Όλα είναι ζήτημα εθνικής βούλησης της Ελλάδος.

Τοόνοματης μοναδικής ελληνικής Μακεδονίαςείναι για μας τα πάντα! Δεν εκχωρείται δεν παραδίδεται! Όσον αφορά τους γείτονες ας πάρουν ένα όνομα από την δική τους ιστορία και όχι ένα κλεμμένο από την Ελλάδα. Κανένα κράτος δεν ζει με κλεμμένο όνομα και ιστορία, ας το καταλάβουν. Το όνομα μάς χωρίζει και θα μάς χωρίζει για πάντα, ή τουλάχιστον… για τα επόμενα 2700 χρόνια όσα και τα χρόνια από την γέννεση της μοναδικής στον κόσμο Μακεδονίας των Ελλήνων.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για την σημερινό πρωθυπουργό να πει το: ίσα με εδώ και μη παρέκει. Δημοψήφισμα τώρα, λόγω παραβιάσεων και ουσιαστικής ακύρωσης! Μόνο έτσι θα ενωθεί η κυβέρνηση με την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ένας νέος εθνικός διχασμός ΔΕΝ μας αξίζει. Τώρα πρέπει με πίστη στο Θεό να ενωθούμε με επίκεντρο την Μακεδονία, και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον εξ ανατολών κίνδυνο. Ο παροξυσμός του νεο-οθωμανικού πολεμικού επεκτατισμού επιβάλλει ενότητα. Όσο παραμένει η εκκρεμότητα αυτής της νεκρής “συμφωνίας” τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε.

Δημοψήφισμα και ενότητα τώρα γύρω από την μία και μοναδική Μακεδονία των Ελλήνων.

________________________

*Ομιλία του Γιώργου Ρωμανού, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Θεσσαλονίκη, στις 16/2/2020. Ημερίδα με τίτλο: Εμείς δεν συμφωνήσαμε.

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία της Λόγου και δημοσιεύει αυτούσια τα κείμενα των συνεργαζόμενων με τις σελίδες του χωρίς καμία παρέμβαση. Προϋπόθεση κάθε δημοσίευσης είναι οι συγγραφείς να τηρούν απαρεγκλίτως στα κείμενά τους την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.