Κωνσταντίνος Γρίβας, Dr

Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μια από τις αιτίες που η Ελλάδα αδυνατεί να σχεδιάσει μια ρεαλιστική πολιτική αντιμετώπισης του τουρκικού ιμπεριαλισμού είναι ότι το σύστημα εξουσίας της χώρας βρίσκεται εγκλωβισμένο σε μια παρανοϊκή ανάγνωση των διεθνών δρωμένων. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές ελίτ επιμένουν να θεωρούν ότι το διεθνές σύστημα είναι «ολιγαρχικά» πολυπολικό, με κάποιες μεγάλες δυνάμεις να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για την παγκόσμια ηγεμονία. Έτσι λοιπόν, για χώρες όπως η Ελλάδα, θεωρούν ότι πρέπει να επιλέξουν σε ποιον από αυτούς τους μεγάλους παίκτες θα προσκολληθούν και εν συνεχεία να αυτοεξαλειφθούν ώστε να μετατραπούν σε εξαρτήματά τους. Και έτσι, υποτίθεται, θα ανταμειφτούν για την πειθαρχία τους. Αντιθέτως, οι «απείθαρχες» χώρες, όπως η Τουρκία, είναι θέμα χρόνου να τιμωρηθούν για αυτήν τους την στάση.

Αντιθέτως, οι τουρκικές ηγετικές ελίτ δείχνουν να πιστεύουν ότι ο το σημερινό διεθνές σύστημα είναι πολύ ανοιχτό και χώρες όπως η Τουρκία μπορούν να διεκδικήσουν θέση αυτόνομης δύναμης μέσα σε αυτό. Έτσι λοιπόν, επένδυσαν σε μια ανεξάρτητη πορεία και επέλεξαν ως συμβολική κίνηση για να διατρανώσουν την ανεξαρτησία τους από την δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική, την απόκτηση του ρωσικού στρατηγικού συστήματος αεράμυνας S – 400. Και έρχεται τώρα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να επικυρώσει, δια της «κατανόησής» του, την αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα, ανταμείβοντας ατύπως την Τουρκία για την «απειθαρχία» της. Αντιθέτως, η «φρόνιμη» Ελλάδα δεν λαμβάνει ούτε καν ρητορική στήριξη από καμιά πλευρά του ορίζοντα, τη στιγμή που η Τουρκία την αντιμετωπίζει ως μη υπάρχουσα, από την στιγμή που συνεννοείται με τη Λιβύη για τον προσδιορισμό ΑΟΖ όταν ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η Ελλάδα.

Άρα λοιπόν, η εποχή των φαντασιώσεων οδηγείται στο οδυνηρό της τέλος. Η Ελλάδα έχει μόνο δύο επιλογές. Της επαναδημιουργίας της ως αυτόνομου γεωπολιτικού δρώντος και της αντίστασης ή του γεωπολιτικού αφανισμού. Και οι ελληνικές ελίτ δεν μπορούν να συνεχίζουν  να ξεφεύγουν για πολύ από την Ιστορία. Θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.

___________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία της Λόγου και δημοσιεύει αυτούσια τα κείμενα των συνεργαζόμενων με τις σελίδες του χωρίς καμία παρέμβαση. Προϋπόθεση κάθε δημοσίευσης είναι οι συγγραφείς να τηρούν απαρεγκλίτως στα κείμενά τους την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.