Ιωάννης Θ. Μάζης

Καθηγητής, Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Από την εκπομπή «Focus στη 1» με τον Στέφανο Δαμιανίδη στον ραδιοσταθμό Focus FM 103,6 της Θεσσαλονίκης, στις 23-7-2020.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής ανέφερε:

– «Μου θυμίζει μια πολύ κακή σκηνοθεσία, γερμανικής και αμερικανικής προελεύσεως».

– «Στην εμφάνιση του τουρκικού στόλου, συνοδευόμενη από τις δηλώσεις Ερντογάν περί Navtex, το γεγονός ότι συνέπεσε με την παρουσία του ΥΠΕΞ της Γερμανίας στην Αθήνα και την προσφυγή μέσω του Μάας της ελληνικής πλευράς προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο για να λύσει το θέμα, η οποία η ηρωικά όπως γράφει η Bild, παρενέβη και αποσόβησε την κρίση».

– «Η Ελλάδα έπρεπε να κηρύξει ένα anti casus belli, το οποίο θα γινόταν στο πλαίσιο των εργασιών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι 300 να ορίσουν τις κόκκινες γραμμές, εκπέμποντας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας της χώρας».

– «Κάτι τέτοιο δεν έγινε και, αυτή τη στιγμή προτιμούμε τη μεμονωμένη ενημέρωση για να μη φανεί ότι η κυβέρνηση λαμβάνει εντολές ή συναποφασίζει και δεν είναι αυτή η οποία παίρνει τις αποφάσεις».

– «Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει πρώτα τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας, γιατί έτσι ελπίζει».

– «Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει θερμά τετελεσμένα και μετά να καθίσει στο τραπέζι σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο, κατά την ατζέντα Καλίν, και να πάρει το 80% από αυτά που θα ζητήσει και τα οποία αρχίζουν από την εκλογή αιρετού μουφτή στη Θράκη μέχρι την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου»

– «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και στην πολεμική αρετή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

– «Δεν φοβάμαι καθόλου και πιστεύω ότι οι Τούρκοι εάν αποφασίσουν να προβούν σε κάποια απερίσκεπτη ενέργεια θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ ισχυρό εχθρό, τον οποίο ήδη τον υπολογίζουν. Εάν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να καταφέρουν ένα τετελεσμένο, θα το είχαν κάνει ήδη. Προσπαθούν, όσο μπορούν, μέσω του εκφοβισμού και ελπίζοντας ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα θελήσει να προβεί σε θερμή απάντηση, να αποσπάσουν ό,τι μπορούν από θέσεως ισχύος».

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία της λόγου και δημοσιεύει μόνο ενυπόγραφα και αυτούσια τα κείμενα των συνεργαζόμενων με τις σελίδες του χωρίς καμία παρέμβαση. Ωσαύτως δημοσιεύει τους Συνδέσμους εργασιών τους από άλλα Μέσα ή και Συνδέσμους άλλων Μέσων. Προϋπόθεση κάθε δημοσίευσης είναι οι συγγραφείς να τηρούν απαρεγκλίτως στα δημοσιεύματά τους την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.