Ιωάννης Θ. Μάζης

Καθηγητής, Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης σε συνέντευξη στο Δημήτρη Φίλιο στο Cosmos FM 91.5 New York στις 20-9-2020.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:
Πιέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας στην Τουρκία για να βελτιώσει για να βελτιώσει την τακτική της εις βάρος της Ελλάδος.

Αν η Ελλάδα δεχθεί να μην επιβληθούν κυρώσεις ή μηχανισμός κυρώσεων και προχωρήσει σε διάλογο χωρίς να προσδιοριστεί ότι το αντικείμενό του θα είναι μόνον ο ορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θα έχουμε οδυνηρά αποτελέσματα.

ΗΠΑ – Γερμανία πιέζουν για:

Αποστρατιωτικοποίηση νήσων με τέχνασμα,

Θαλάσσιες ζώνες (κοιλότητες) Τουρκίας που θα φθάνουν έως 25ο μεσημβρινό, ακόμα και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά,

«Διεκδικούμενες ζώνες» (εννοούν από 28ο έως 32ο μεσημβρινό δηλ. περιοχή Καστελορίζου).

Μητσοτάκης, Δένδιας, Τσίπρας ομιλούν για θαλάσσιες ζώνες, όχι για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα πρόσωπα στήνουν τηλεοπτικά δικαστήρια, αποφασίζουν και ανακοινώνουν αποτελέσματα. Όσα λένε (που βολεύουν την Τουρκία) θα τα καταθέσει η γείτων σε φάκελο κατά της Ελλάδος.

Γίνεται προσπάθεια να ξεχωριστεί η υπόθεση της Κύπρου από την υπόθεση της Ελλάδος. Μεγαλύτερο σφάλμα διπλωματικά και στρατηγικά από αυτό δεν υπάρχει. Άλλωστε η Ελλάδα υποχρεούται νομικά έναντι της Κύπρου, πέραν του συναισθηματικού.

Αυτά προβληματίζουν πολύ για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη διάσκεψη της 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερα όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν επιθυμεί κυρώσεις για την Τουρκία.

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία της λόγου και δημοσιεύει μόνο ενυπόγραφα και αυτούσια τα κείμενα των συνεργαζόμενων με τις σελίδες του χωρίς καμία παρέμβαση. Ωσαύτως δημοσιεύει τους Συνδέσμους εργασιών τους από άλλα Μέσα ή και Συνδέσμους άλλων Μέσων. Προϋπόθεση κάθε δημοσίευσης είναι οι συγγραφείς να τηρούν απαρεγκλίτως στα δημοσιεύματά τους την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.