Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, δικηγόρος, μέλος του ΕΠΑΜ Βόλου

Η Διδάκτωρ του Διεθνούς Δικαίου των Θαλασσών Κέρη Μαυρομάτη μεταξύ άλλων αναφέρει: Τα σφάλματα οριοθετήσεων ή μη οριοθετήσεων (με Κύπρο). Τι είναι ειδικές περιστάσεις για το Διεθνές Δικαστήριο. Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ της Ελλάδος. Η παρανομίες του τουρκολιβυκού συμφώνου και οι αντιφατικές δηλώσεις Δένδια. Η απόσταση δεν παίζει κανένα ρόλο, για το Καστελόριζου, ιδιαίτερα επειδή ανήκει σε συστάδα νησιών. Αν πάμε στο δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει και το εδαφικό καθεστώς, πράγμα που αποκρύπτεται. Οι γραμμές βάσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς ανάγκη τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Στην ΑΟΖ υπάρχουν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την αλιεία. Συνεπώς με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, πέραν των στρατηγικών προβλημάτων, θα έχουμε πρόβλημα για την αλιεία μας. Οποιοσδήποτε διάλογος σχετίζεται με την ειρηνική μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο το Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία έχει θέσει ως κόκκινες γραμμές ότι δεν δέχεται ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου και θέλει συνεκμετάλλευση στην Κύπρο. Ποιες κόκκινες γραμμές έχει θέσει η Ελλάδα; Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ανεξάρτητη βούληση να εξυπηρετήσουν τα κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδος. Απέχουν μη χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο ή τις Ένοπλες Δυνάμεις που φοβάται πολύ η Τουρκία. Προσπαθούν να βρουν λύσεις με συμφωνία εκτός συμβατικών κανόνων και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τον ελληνικό λαό, ούτε και την θέληση του λαού του συμπλέγματος του Καστελορίζου στα Δωδεκάνησα. Αν ανακηρύξουμε ΑΟΖ, που δεν απαιτεί συμφωνία, αυτόματα καθορίζουμε και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Με βάση το Διεθνές δίκαιο έπρεπε να χαράξουμε ευθείες γραμμές βάσης και να αυξήσουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στα 12 μίλια.

Αποσπάσματα με όσα είπε η κ. Κέρη Μαυρομάτη στην εκπομπή του εκλεκτού δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη «Αντιθέσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, της 31-7-2020. Ολόκληρη η εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκπομπή υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/iw2TMg0hQdA Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21.45.

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία του λόγου και αναρτά μόνο ενυπόγραφα και αυτούσια τα κείμενα και κάθε άλλης μορφής ηλεκτρονικό υλικό των συνεργαζομένων με τις σελίδες του, άνευ παρεμβάσεων. Ωσαύτως αναρτά τους Συνδέσμους εργασιών τους από άλλα Μέσα (media) ή και Συνδέσμους (links) άλλων Μέσων. Προϋπόθεση δεσμεύουσα τους συγγραφείς των αποστελλομένων κειμένων, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής Εθνικής και Διεθνούς νομοθεσίας περί Τύπου, από πλευράς των.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και ουδεμία ευθύνη φέρει γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.