Ιωάννης Μάζης

Καθηγητής, Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Δρ Ιωάννης Μάζης στη συνέντευξη του στο Militaire αναλύει τις πολλές και “θερμές” εξελίξεις στην περιοχή μας ξεκινώντας όπως είναι φυσικό από τα γεγονότα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρεται στην εμπλοκή της Τουρκίας και στην απολύτως υποκριτική συμπεριφοράς της Τουρκίας.

“Αυτά που ζητά ο κ.Ερντογάν ας τα εφαρμόσει στους Κούρδους και στην Κύπρο” λέει ο κ.Μάζης επικαλούμενος τα όσα του απάντησε ο υιός Νετανιάχου.

“Ο κ.Ερντογάν έχει ενοχληθεί από τη διαδικασία “συμφιλίωσης” του Ισραήλ με αραβικές χώρες” επισημαίνει ο κ.Μάζης και προσθέτει ότι ο Μπάϊντεν θα επιδιώξει την αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία. Τονίζει ωστόσο ότι οι επόμενοι θα ΄ναι πολύ χειρότεροι από τον Ερντογάν…

Και η Ελλάδα;

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής επισημαίνει “την ηττοπαθή, ενδοτική και τελείως ανορθολογική προσέγγιση της πολιτικής του κατευνασμού”. Τι πρέπει να κάνει; “Να αξιοποιήσει την έντονη αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας, να υιοθετήσει το γαλλικό πρόγραμμα εξοπλισμών, γιατί θα ΄χει ρήτρα συνδρομής και γιατί η νέα πρόταση των Γάλλων για τις Belharra περιλαμβάνει και Scalp Naval”.

Μέσω αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας “υπονατοϊκός θύλακας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό το συντονισμό της Γαλλίας” ο οποίος ασφαλώς θα πίεζε αφόρητα την Τουρκία.

Όσο για όσους υποστηρίζουν άλλες λύσεις επικαλούμενοι “γεωπολιτικές δικαιολογίες” ο κ.Μάζης λέει ότι απλά αυτές θέλουν να κρύψουν “ότι θα μας δώσουν εντολές τις οποίες θα πρέπει να εκτελέσουμε”, δείχνοντας τις ΗΠΑ. Μιλά ανοιχτά για τους σχεδιαζόμενους εξοπλισμούς καταλήγοντας: “Διάβολε, ας πάρουμε αυτά τα σκάφη (Belharra) για να κάνουμε τη δουλειά μας για να εφαρμόσουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου το οποίο θα πρέπει να μπορούμε να το υποστηρίξουμε”.

Δίνει τεράστια σημασία στο Κυπριακό και κατηγορεί όσους το αντιμετωπίζουν με τη λογική ότι “ας ξεμπερδεύουμε με το Κυπριακό για να ζήσουμε ανενόχλητοι τον έρωτα μας με την εξουσία…Δεν καταλαβαίνουν ότι αν συλληφθεί όμηρος το 10% του Ελληνισμού στο νησί της Κύπρου ,καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα μπορεί να σταθεί”.

https://www.militaire.gr/quot-keraynoi-quot-mazi-gia-ta-paichnidia-quot-eroteymenon-me-tin-exoysia-quot-sta-ethnika-themata-ti-leei-gia-ti-symmachia-me-gallia/

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία του λόγου και αναρτά μόνο ενυπόγραφα και αυτούσια τα κείμενα και κάθε άλλης μορφής ηλεκτρονικό υλικό των συνεργαζομένων με τις σελίδες του, άνευ παρεμβάσεων. Ωσαύτως αναρτά τους Συνδέσμους εργασιών τους από άλλα Μέσα (media) ή και Συνδέσμους (links) άλλων Μέσων. Προϋπόθεση δεσμεύουσα τους συγγραφείς των αποστελλομένων κειμένων, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής Εθνικής και Διεθνούς νομοθεσίας περί Τύπου, από πλευράς των.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και ουδεμία ευθύνη φέρει γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.