Μάρκος Τρούλης

Διεθνολόγος, Διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών , του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο διδάκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Μάρκος Τρούλης , μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι οι νομικισμοί δεν αποτρέπουν χώρες όπως η Τουρκία από την πολιτική προβολής και τελικά επιβολής μέσω της ισχύος , στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Όπως είπε από την στιγμή που για το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας και τήρησης του, είναι προφανές ότι μόνο η επίκληση του δεν αρκεί για χώρες όπως η Ελλάδα, εκτός αν η ελίτ της χώρας , θέλει ως άλλοθι της πολιτικής της επιβίωσης, μια διεθνή δικαστική απόφαση παραχωρήσεων που να την εμφανίσει κι ως αναπότρεπτη εξέλιξη. Κατά τον κ. Τρούλη, η Τουρκία «οσμίζεται» μια φοβική στάση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της Μεσογείου που πλήττονται τα συμφέροντα τους, ακόμη και ισχυρών δυνάμεων . Το κλειδί είναι ακριβώς η συμμαχία αυτών των χωρών με ηγετικό ρόλο της ισχυρότερης στην Μεσόγειο της Γαλλίας.

Όπως είπε , η Τουρκία θα επιδιώξει και δεν κρύβει τις προθέσεις της , να κατοχυρώσει με την προβολή ισχύος δικαιώματα ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή ακόμη χειρότερα και εντός των δυνητικών μας χωρικών υδάτων των 12 ν.μ. .

Μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν λύνει τίποτα, ίσα-ίσα που υιοθετεί την Τουρκική εκδοχή της αλά καρτ χρήσης του διεθνούς δικαίου , αφού αυτό μιλάει για συνολική οριοθέτηση, η οριοθέτηση με την Κύπρο θα έπρεπε να έχει γίνει χθες και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα πρέπει να είναι ενιαία σε όλες τις θάλασσες μας κι όχι τμηματική.

________________________

Το ΕΛΙΓΕΑ προάγει την ελευθερία της λόγου και δημοσιεύει μόνο ενυπόγραφα και αυτούσια τα κείμενα των συνεργαζόμενων με τις σελίδες του χωρίς καμία παρέμβαση. Ωσαύτως δημοσιεύει τους Συνδέσμους εργασιών τους από άλλα Μέσα ή και Συνδέσμους άλλων Μέσων. Προϋπόθεση κάθε δημοσίευσης είναι οι συγγραφείς να τηρούν απαρεγκλίτως στα δημοσιεύματά τους την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.

Το ΕΛΙΓΕΑ δεν ασπάζεται προσωπικές κρίσεις και απόψεις, που τυχόν παραβιάζουν τους νόμους ή βασίζονται σε μη αποδεικνυόμενα στοιχεία και δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτές.

Το ΕΛΙΓΕΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την αναδημοσίευση των κειμένων του υπό τον όρο να δημοσιεύονται ΜΟΝΟ οι δύο πρώτες παράγραφοι μαζί με τον ενεργό σύνδεσμό (link) του: eligea.gr/κλπ…, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται στην ιστοσελίδα μας.